Salses le Chateau

In Salses le Chateau ligt het Fort van Salses. Dit fort is de oude schakel tussen Spanje en Frankrijk. Het fort lag op een smalle strook grond tussen het gebergte van de Corbieres en het Etang de Leucate. Het binnenmeer van Leucate ligt tegenwoordig op grotere afstand van het fort als vroeger. Het fort ligt ongeveer 20 kilometer boven Perpignan.

In 1496 worden het dorp en kasteel van Salses die de noordgrens van het Spaanse grondgebied afsluiten, door het Franse leger geplunderd en in brand gestoken. Voor een efficiëntere bescherming tegen invallen door Frankrijk van de Roussillon besluit de koning van Aragon; Ferdinand de Katholieke om Salses te herbouwen in een defensief sperfort welke tevens als offensieve uitvalsbasis gebruikt kan worden.

Een aantal belegeringen worden weerstaan maar in 1642; bijna 130 jaar na het overlijden van Ferdinand II van Aragon, weten de Fransen er toch in te slagen het fort te veroveren. Wanneer in 1659 de Vrede van de Pyreneeën wordt getekend en de Roussillon wordt toegewezen aan Frankrijk verliest Salses le Chateau, net als de grote vestingstad Carcassonne, haar strategisch belang.

Na een gedeeltelijke restauratie door Maarschalk Vauban, een bouwmeester van forten, dient het fort achtereenvolgens als controlepost, staatsgevangenis en kruithuis.

In 1886 wordt het fort van Salses op de monumentenlijst gezet. Het half ingegraven fort trekt tegenwoordig zo’n 100.000 toeristen per jaar. Het binnendeel van het fort met de 7 verdiepingen tellende Donjon (verdedigbare woontoren) is alleen te bezichtigen middels een rondleiding. De rondleiding is bij de prijs inbegrepen en zeker de moeite waard. Bij de ingang krijg je een duidelijke beschrijving in het Nederlands.

Als uitvalsbasis voor het bezoek aan Salses hadden wij, zeer naar tevredenheid, een mobile van Vacansoleil op Camping Mar Estang in Canet Plage.

Salses le Chateau

Salses le Chateau

Salses le Chateau

Salses le Chateau

Salses le Chateau

Salses le Chateau

salses

ACSI Kampeerreizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *