Edinburgh

Edinburgh is sinds 1492 de hoofdstad van Schotland. De stad ligt aan de oostkust, aan de zuidzijde van de riviermonding van de rivier de Forth (Firth of Forth), en is de zetel van het Schotse parlement dat in 1999 opnieuw is ingesteld.

De binnenstad van Edinburgh bestaat uit Old Town en New Town. De Old Town bestaat uit een kasteel en een hoofdstraat met stegen (closes) in een visgraatpatroon. De hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd. De Royal Mile loopt van het kasteel naar het Holyrood Palace. Aan de Royal MIle zijn veel winkel gericht op het toerisme en ook vind je er veel pubs en restaurants.


Edinburgh Castle is gebouwd op een vulkanische rots, de zogenoemde Castle Rock. 

imageEdinburghEdinburghimageEdinburgh

edinburgh,auldreekie,auld,reekie

De Castle Rock is een langgerekte heuvel bestaande uit basalt in het centrum van Edinburgh (Schotland).De meeste gebouwen van het huidige kasteel zijn 17e eeuws. De Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny of Stone of Scone, waarop de koningen van Schotland werden gekroond, zijn hier te bezichtigen.  

Edinburgh

De New Town is een schoolvoorbeeld van een zorgvuldig geplande stadsuitbreiding uit de 18e eeuw. De bouwstijl uit deze periode wordt ‘Georgian’ genoemd. Sinds 1995 staan de Old Town en New Town op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Edinburgh heeft zich het ware verhaal afgespeeld van de skyeterriër Bobby, ook wel “Greyfriars Bobby” genoemd. Nadat zijn baasje John Gray, een politieman te Edinburgh, overleed op 15 februari 1858, sliep Bobby gedurende 14 jaren bij het graf van zijn baasje op Greyfriars Kirkyard. Bobby werd door veel mensen op de klokslag van één uur ’s middags gezien waarop hij naar het koffiehuis ging en daar zijn middagmaal van de eigenaar kreeg. Bovendien werd de licentie (een voorloper van hondenbelasting) betaald door de provoost van Edinburgh, Sir William Chambers, die een groot dierenliefhebber was. Bobby overleed in 1872. Een gedenkteken ter ere van Bobby, geprezen om zijn loyaliteit, staat in Greyfriars Place, vóór het voormalige koffiehuis, nu pub. De Kirkyard ligt er direct achter.  

De stad wordt door inwoners meestal Auld Reekie (“Oude Rokerd”) genoemd en leent zich uitstekend voor een korte stedentrip. Het centrum is compact en nodigt uit tot mooie wandelingen. Ook een goede manier om kennis te maken met de stad zijn de Guided Citytours met de dubbeldeks bussen.

guided,city,tour,edinburgh

Goedkoop vliegen naar Edinburgh kan met Ryanair vanaf vliegveld Weeze (Düsseldorf Niederhein). Via de banner van Cheaptickets kun je makkelijk uitrekenen wat het je kost. Bij Cheapticktes kun je ook hotels vinden. Een andere aanrader voor het boeken van een hotel is Voordeligehotels.nl

image

Castle Rock is bij het kasteel ongeveer 121 meter hoog. Via de Royal Mile loopt langzaam af.


Edinburgh

Vlakbij het kasteel staat “Braveheart” te collecteren voor de bestrijding van leukemie.

Edinburgh
5-sterren hotel The Scotsman

Onder: uitzicht vanuit de Princess Gardens

Edinburgh

Edinburgh

In het oostelijk deel van de Princes Street Gardens staat het Sir Walter Scott Monument (Scott Monument), een toren ter ere van de gelijknamige Schotse schrijver en dichter (1771-1832). De bouw van dit herdenkingsmonument startte in 1841 en werd bijna vier jaar later beëindigd. In de nissen van het monument vind je 64 standbeelden van personages uit Scotts werken. Je kunt het monument beklimmen via 287 treden.

Edinburgh

Edinburgh

Het plein bij het National Museum ligt halverwege de Princess Street Gardens.

Edinburgh

edinburgh
De Princess Street Gardens liggen centraal tussen de Old Town en de New Town. Vanuit het park heb je een schitterend uitzicht op Castle Rock.

spinnewiel,edinburgh

closes,edinburgh
Uitzicht vanuit een van de “closes” van Edinburgh
deacon brodie,edinburgh
image

bron: www.wereldreizer.nl

Edinburgh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *